Piardigma_Logo_Lezec Created with Sketch.

© 2018 Piardigma - All rights reserved

S šampinjoni proti raku dojk

3. aprila 2017

Rak dojk je še vedno najpogostejši rak pri Slovenkah. Najbolj angažirano pri povezovanju zdravih žensk, bolnic, posameznikov in strokovnih institucij je združenje Europa Donna. Za podporo društvu so se odločili tudi pri Hoferju, kjer so vsi kupci v mesecu oktobru z nakupom šampinjonov v roza embalaži lahko prispevali 10 centov za osveščanje o raku dojk. Raziskave namreč kažejo, da šampinjoni vsebujejo koristne snovi, ki lahko pripomorejo k preventivi raka dojk.

 Rak dojk je najpogostejša oblika raka pri ženskah, tudi v Sloveniji, kjer vsako leto zboli skoraj 1300 žensk in do deset moških. Evropsko združenje Europa Donna širi informacije o zdravju dojk ter osveščenju za preprečevanje in zgodnje odkrivanje raka dojk pri ženskah in dekletih. Njihov glavni cilj je vsem ženskam zagotoviti enake možnosti za zgodnje odkritje bolezni, takojšnje zdravljenje in rehabilitacijo. Poudarjajo pomen preventive, zgodnjega odkrivanja, učinkovitega zdravljenja in celostne rehabilitacije bolnic. Pomembno vlogo pri tem imajo zdrava prehrana, ustrezna telesna aktivnost, pozitivna naravnanost, redno mesečno samopregledovanje dojk in obiskovanje vseh treh presejalnih programov. Dolžnost vsakega posameznika je, da skrbi za ohranjanje svojega zdravja. Vsaka posameznica lahko namreč naredi največ zase in za svoje zdravje s preventivo.

Raziskave pa kažejo, da šampinjoni vsebujejo koristne snovi, ki lahko pripomorejo k preventivi raka dojk. Pri podjetju Hofer so se tako odločili spodbuditi njihovo uživanje in podpreti prizadevanja Europe Donne. Cel oktober so kupci v njihovih poslovalnicah po Sloveniji z nakupom šampinjonov v roza embalaži prispevali 10 centov za aktivnosti združenja Europa Donna. Akcija je bila nadvse uspešna, saj so zbrali kar 5.708,90 evrov.

Delite članek