Piardigma_Logo_Lezec Created with Sketch.

© 2018 Piardigma - All rights reserved

Največ Slovencev bi v svojem domu najraje zamenjalo pohištvo

3. aprila 2016

Rezultati mednarodne spletne raziskave, ki jo je izvedla tržno-raziskovalna agencija GfK, kažejo, da bi večina ljudi v svojem domu najraje spremenila notranji dekor ali dizajn (39 %), skupno velikost doma in razporeditev prostorov (38 %) ter zamenjala pohištvo (35 %). Slovenci smo najmanj zadovoljni s svojim pohištvom in vrtom, dvoriščem oziroma s teraso.

Ženske bi v splošnem raje spremenile več različnih vidikov doma. Zanje so najpomembnejši notranji dekor ali dizajn (43 %), pohištvo (40 %) ter velikost oz. razporeditev prostorov (39 %). Prav slednje pa je po drugi strani najbolj potrebno spremembe po mnenju moških (37 %). Največja razlika med spoloma se je pokazala pri zabavni elektroniki. Trije od desetih moških so namreč mnenja, da je ta potrebna izboljšave, v primerjavi z le dvema od desetih žensk.

Slovenija

Tudi med Slovenci je seznam stvari, ki bi jih doma najraje spremenili ali izboljšali, podoben. Najmanj smo zadovoljni s pohištvom, ki bi ga zamenjalo 56 % sodelujočih v raziskavi, več kot polovica pa bi prav tako spremenila še skupno velikost doma oz. razporeditev prostorov in notranji dekor ali dizajn. Za razliko od ostalih držav pa smo Slovenci precej nezadovoljni tudi z zunanjo okolico doma (vrt, dvorišče, terasa ipd.), ki se s 53 % nahaja kar na drugem mestu med stvarmi, ki bi jih najprej spremenili.

Primerjava med Slovenci in Slovenkami

»Pri nas bi se moški najprej odločili za spremembo velikosti in razporeditve prostorov, izboljšavo okolice doma ter zamenjavo pohištva, pri ženskah pa je v prednosti pohištvo, sledi notranji dekor ali dizajn, več kot polovica pa bi spremenila ali izboljšala še okolico doma ter velikost in razporeditev prostorov. Največjo razliko ponovno opazimo pri zabavni elektroniki, saj je željo po izboljšavi izrazil vsak četrti moški in le vsaka druga ženska od desetih,« pojasnjuje Tina Česnik iz GfK Slovenija.

 

O raziskavi

Raziskava je bila izvedena preko spleta, tako so rezultati vezani na on-line populacijo. V mednarodni raziskavi je sodelovalo več kot 27.000 oseb iz 22 držav, v Sloveniji več kot 3.600. V vseh državah je bila struktura vzorca reprezentativna za posamezno državo.

 

 

Delite članek