Piardigma_Logo_Lezec Created with Sketch.

© 2018 Piardigma - All rights reserved

S pomočjo podjetja BASF bodo električna vozila postala praktična resničnost za vsakogar

15. June 2018
  • Baterijski materiali podjetja BASF oblikujejo prihodnost elektromobilnosti
  • Aktivni materiali v katodah povečujejo moč baterije, akumulator je bolj zanesljiv in dostopnejši
  • Inovacije podjetja BASF bodo pripomogle k podaljšanju dejanskega obsega vožnje in drastičnemu zmanjšanju časa polnjenja srednje velikih električnih avtomobilov
  • Nova komunikacijska kampanja slavi inovacije

S prihajajočo počitniško sezono in sončnimi dnevi se promet na avtocestah, v mestih in v okolici zanimivih turističnih točk občutno povečuje. Naraščajoče število voznikov hkrati prispeva k povečanju emisij dušikovega oksida in ogljikovega dioksida z negativnimi vplivi na kakovost zraka in podnebje. Do leta 2025 bo na svetovnih cestah približno 1,5 milijard avtomobilov. “Naraščajoča potreba po mobilnosti ustvarja izzive, hkrati pa nudi velike priložnosti za razvoj inovativnih tehnologij zanje,” izpostavlja dr. Martin Brudermüller, predsednik uprave izvršnih direktorjev in direktor za tehnološki razvoj v BASF.

BASF, vodilni svetovni dobavitelj kemikalij v avtomobilski industriji, ponuja široko paleto avtomobilskih rešitev, kot so mobilni emisijski katalizatorji, sistemi premazov, visoko zmogljive plastike in dodatki za gorivo. Od razvoja katalizatorja leta 1973 so katalitične tehnologije podjetja BASF odpravile več kot milijardo ton onesnaževal. BASF je vedno bil in bo še naprej zavezan k izboljšanju kakovosti zraka. Nenehen razvoj naprednih tehnologij za nadzor emisij in naraščajoče povpraševanje po električnih pogonskih sistemih za avtomobile bodo pomagali zmanjšati emisije in povečati kakovost zraka na svetovni ravni. Elektromobilnost, zlasti v kombinaciji z obnovljivo energijo, je pomemben prispevek k obravnavi svetovnih potreb po mobilnosti. Učinkovito in stroškovno ugodno shranjevanje električne energije v baterijah bo ključnega pomena za komercialni uspeh električnih avtomobilov. Vse je v kemiji.

Razliko predstavljajo baterijski materiali

V večini današnjih električnih vozil se uporabljajo litij-ionske baterije. Med najpomembnejšimi sestavnimi deli teh baterij so aktivni katodni materiali. Določajo učinkovitost, zanesljivost, stroške, vzdržljivost in velikost baterije. Njihove lastnosti omogočajo hitrost, pospešek in moč – od kompaktnih avtomobilov do športnih terencev, od tovornjakov do avtobusov. “Aktivni katodni materiali podjetja BASF naredijo baterijske celice še močnejše, zanesljivejše in bolj dostopne. Nudijo največje možnosti za izboljšanje učinkovitosti pri nižjih stroških. To je področje, kjer ima kemija največji vzvod za inovacije in ustvarjanje vrednosti,« je še pojasnil Brudermüller.

Raziskovalci aktivnih katodnih materialov prihodnosti

Raziskovalci podjetja BASF so odločeni, da bodo ponesli aktivne katodne materiale na naslednji nivo učinkovitosti in s tem podprli trenutno evolucijo e-mobilnosti. Gre za spreminjanje njihove kemične sestave, morfologije (oblike in strukture) in poizvodnega procesa. BASF s svojimi ključnimi inovacijami stremi k zagotavljanju najvišje gostote energije aktivnih katodnih materialov na trgu. Do leta 2025 bodo s temi prizadevanji pripomogli k uresničitvi vizije srednje velikega električnega avtomobila, ki bo imel podvojen realen doseg vožnje (od 300 do 600 km z enim polnjenjem) in življenjsko dobo baterije z razpolovljeno velikostjo in ceno ter zmanjšanim časom polnjenja na 15 minut. BASF pričakuje hitro rast trga za litij-ionske baterije.

Portfelj materialov družbe BASF za baterije vključuje nikljev kobaltov aluminijev oksid (NCA) in nikljev kobaltov manganov oksid (NCM). BASF vodi centre raziskav in razvoja po svetu blizu svojih strank v  Ludwigshafnu v Nemčiji; Beachwoodu v Ohiu, ZDA; Šangaju na Kitajskem; v Amagasaki in Onodi na Japonskem. Ta bližina zagotavlja dobro razumevanje pričakovanj strank in potreb trga. BASF ponuja svoje lastne zmogljivosti tako, da sodeluje z vodilnimi znanstveniki, start-upi in akademijami po svetu.

Kot del znanstvene mreže družbe BASF za elektrokemijo in baterije je BASF vključen tudi v razvoj novih in izboljšanih materialov preko svojega sodelovanja z inštitutom Karlsruhe Institute of Technology (KIT) in njunim skupaj ustanovljenim laboratorijem Battery and Electrochemistry Laboratory (BELLA). Skupaj z akademskimi institucijami in zasebnimi partnerji je BASF zavezan številnim raziskovalnim projektom, ki so deloma financirani javno s strani nemškega Zveznega ministrstva za izobraževanje in raziskave ter nemškega Zveznega ministrstva za gospodarstvo in tehnologijo.

Globalni doseg za lokalne trge

BASF je pomemben ponudnik na trgu baterij in izvaja pilotne in proizvodne tovarne v vseh glavnih regijah: Ludwigshafen v Nemčiji; Elyria in Beachwoodu, Ohio v ZDA; Battle Creek v Michiganu, ZDA; Onoda in Kitakyushu na Japonskem. BASF dobavlja katodne materiale platformam vodilnih avtomobilskih proizvajalcev originalne opreme (OEM) in nadaljuje s širjenjem svojega poslovanja z baterijskimi materiali. V 2017 je BASF dodal proizvodne kapacitete v Aziji, okrepil svoj odtis v ZDA in objavil svoj namen dodajanja proizvodnih zmogljivosti v Evropi.

V Severni Ameriki sta BASF in TODA KOGYO ustanovila BASF Toda America LLC (BTA), ki bo v Elyriji (Ohio) in Battle Creeku (Michigan) proizvajal in tržil visoko energijske katodne materiale, kot sta nikljev kobaltov manganov oksid in nikljev kobaltov aluminijev oksid. To sodelovanje v Severni Ameriki BASF-u dovoljuje strateško pozicijo dobavitelja in proizvajanje inovativnih katodnih materialov, s čimer  odgovarja na potrebe ključnih svetovnih strank. Na Japonskem je sodelovanje med BASF-om in TODA KOGYO v obliki BASF TODA Battery Materials LLC (BTBM) razširilo kapacitete na lokacijo v Onodi na Japonskem.

Kratek dokumentarec “Optimizem v gibanju”

BASF je predstavil novo komunikacijsko kampanjo, s katero proslavlja svoje inovacije na področju baterijskih materialov, ki omogočajo večjo ekonomičnost električnih avtomobilov in praktičnost za vsakogar. Da bi uresničil to optimistično vizijo prihodnosti, je BASF ustvaril vizualno spektakularen in kratek dokumentarec “Optimizem v gibanju”, v katerem nastopa družina, ki živi med Šangajem in Los Angelesom, dvema najbolj preobremenjenima mestoma na svetu.

Izvedite več o BASF-ovem poslovanju z baterijskimi materiali in si oglejte BASF-ov nov film “Optimizem v gibanju”.

Delite članek